Scherpe betrokkenheid

Het Gemeenteraad Spel

Met dit spel vergroten de deelnemers op een speelse en tegelijkertijd indringende manier hun politiek bestuurlijke sensitiviteit door een dag in de huid van een raadslid of de wethouder te kruipen. Centraal staat een begrotingsdebat in de Raad van Polderstad. Onderhandelen, debatteren, moties en amendementen. Alles kan en moet worden ingezet om het maximale eruit te halen voor de eigen partij en door de wethouder om de begroting erdoor te krijgen.

Polderstad is een fictieve middelgrote stad in Nederland met zo’n 100.000 inwoners. De Raad kent sinds de laatste verkiezingen een ingewikkelde zetelverdeling. Het spel is opgebouwd rond zes fracties met vooral een lokale signatuur. In het begrotingsdebat strijden belangrijke thema’s met de bijbehorende investeringen om de beperkte middelen: het bedrijventerrein aan de rand van Polderstad, duurzaamheid, een gecombineerd sport-en wijkcentrum en een leegstaand winkelcentrum.


Na deelname aan dit spel begrijp je als deelnemer beter de wereld van de Raad, waarin jouw wethouder moet opereren. De dynamiek van het politieke debat. Het verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen. Daardoor kun je in je eigen rol impactvoller adviseren en zaken voor elkaar krijgen.


“Dit was perfect! Veel geleerd op een leuke manier, actief bezig geweest en goede trainers!”

Het spel is ontwikkeld door Tonco Modderman. Samen begeleiden wij het spel. Wij hebben allebei veel ervaring met trainingen rond politiek bestuurlijke sensitiviteit. Het kunnen verplaatsen in andere spelers is in onze ogen een belangrijke voorwaarde om vanuit de eigen rol effectief te kunnen zijn.

Praktische informatie:


·Aantal deelnemers: 14 – 22

·Duur: 1 dag (09:30 – 16:30 uur)

·Deskundige begeleiding: Tonco Modderman en Maurice van de Mortel

· Locatie: opdrachtgevers zorgen zelf voor een geschikte ruimte


Verdieping


In aanvulling op het spel is een verdieping op maat mogelijk rond thema’s als bijvoorbeeld bestuurlijk ambtelijke samenwerking, stijlen van besturen, de media en omgaan met belangentegenstellingen. Op verzoek kunnen wij hiervoor een apart voorstel doen.